Sidor

-

-

tisdag 19 juli 2011

Läst: Edward Finnigans upprättelse av Roslund & Hellström

En dansbandssångare på Finlandsfärjan ser plötsligt rött en kväll när en full passagerar tafsar lite för närgånget på en kvinna på dansgolvet. I Sverige blir han häktad för misshandel. Han har kanadensiskt pass och heter John Schwarz, har bott i Sverige i flera år och är gift och har barn. Men när polisen börjar undersöka hans identitet lite närmare är det något som inte stämmer. Undersökningarna leder fram till ett politiskt spel på högsta nivå.

Åtta år tidigare dog en man i sin dödscell i ett amerikanskt fängelse. Han var dömd för mordet på sin unga flickvän. Pappan till flickan förbannar sin otur. Han hade så sett fram emot att få bevittna avrättningen av dotterns mördare. Han känner sig snuvad på upprättelsen. Att fången gick och dog alldeles av sig själv är inte upprättelse nog.

Så vem är egentligen John Schwarz? Får man som anhörig till ett mordoffer upprättelse om man bevittnar en annan människas död? Och hur många oskyldiga döms till döden och avrättas i onödan USA? 

Jag sträckläser på semestern och det är oerhört spännande, om än en ganska osannolik historia. Men det osannolika kan man ha ett visst överseende med. Det absurda med att ta ett liv för att upprätta ett annat visas med all önskvärd tydlighet. Jag skriver under på det till 100 %. Det är en oerhört tragisk historia där alla är förlorare. Men smart, välskrivet och som sagt, en riktig bladvändare.

Inga kommentarer: