Sidor

-

-

måndag 18 oktober 2010

Läst: Angelology av Danielle Trussoni

Verlaine, en småhandlare i konstbranschen, med ett visst forskarintresse för familjen Rockefeller, får i uppdrag av en mystisk och sjuklig man vid namn Percival Grigori att försöka hitta ett samband mellan Abigail Rockefeller och ett nunnekloster utanför New York. Verlaine har hittat något som tyder på att det förekommit en brevväxling mellan fru Rockefeller och en abbedissa på klostret under 1940-talet. I klostrets bibliotek arbetar en ung vacker nunna som heter syster Evangeline. Verlaine nekas tillträde till klostrets bibliotek av princip, men lyckas smita in ändå och mot alla sina klosterprinciper hjälper Evangeline honom och kommer då även sin egen historia på spåren.

Sedan går det fort. Förutom ett avsnitt mitt i boken som är en tillbakablick på krigsåren i Paris, utspelar sig hela historien under ett par dygn. En mer eller mindre hemlig världsomspännande sammanslutning av angelologer arbetar för att bekämpa ondskan mitt ibland oss, ondskan i form av Nefilim, ättlingar till fallna änglar som beblandat sig med människor och som lever mitt ibland oss vanliga dödliga. Men de är ondsinta varelser som vill ta herraväldet över jorden och förslava mänskligheten. De anser sig på ett självklart sätt vara högre stående varelser. Problemet är att somliga av dem, som Percival Grigori, drabbats av något mystiskt virus som sakta men säkert bryter ner deras styrka. Men om en viss mystisk och mytisk sak hittas ska han kunna botas. Det är det som angelologerna försöker förhindra.

Det är rappt och skickligt skrivet, en riktig bladvändare, med en pseudovetenskaplig approach som bygger på ganska vildsinta tolkningar av vissa bibelstycken. Logiken håller inte särskilt långt, men om man kan bortse från det tycker man säkert att boken är oerhört spännande och man gillade säkert Da Vinci-koden också. Parallellerna är ganska många. Jakten, pusslet, tidspressen. En ung vacker flicka som visar sig vara så mycket mer än hon trodde från början. Mystiska sammanslutningar som i årtusenden har arbetat i det tysta.

Om man är en sådan där petig läsare som vill att historien ska hålla ihop hela vägen, då ska man låta bli att läsa det här. Jag har ett par frågor av karaktären: Hur tänkte du nu? som jag skulle vilja ställa författarinnan. Det är ju inget fel på hennes hantverkskunnande eller fantasi, men jag hittar åtminstone ett uppenbart fel. Det är kanske inte så viktigt, men oerhört störande: en nunna kom alldeles uppenbart till klostret 1943, det är nu 1999 och men det står på ett ställe att hon kom till klostret för sjuttio år sedan. Jag kan bara inte med sådana felskrivningar. Korrekturläsning, hallå? Och för mig blir det alldeles för många logiska kullerbyttor. Jag har exempelvis allvarliga problem med kombinationen lyran, ärkeängeln Gabriel och Orfeus. Och varför har inte nefilim tagit makten över mänskligheten för länge sedan? Det kan ju inte ha varit så svårt.

Men det blir alldeles säkert en film, med ett par riktiga snyggingar i huvudrollerna som Evangeline och Verlaine. Peter Stormare som Percival Grigori, kanske? Kan bli en ganska maffig slutscen med Brooklyn Bridge i gryningsljus och en himmelskt vacker varelse som bokstavligen provar sina vingar för första gången. To be continued.

Inga kommentarer: