Sidor

-

-

måndag 14 februari 2011

Läst: Pride and Prejudice av Jane Austen

Min favoritbok, läst för typ sjuttioelfte gången. Alltid lika bra.

Familjen Bennett har drabbats av fem döttrar och det är ett hårt jobb för deras stackars mor att försöka hitta passande unga män att gifta bort dem med. Jane är äldst och vackrast och det ser ut att ordna sig för henne när den stiliga och charmerande mr Bingley flyttar in  trakten. Elizabeth är näst äldst och smartast och favorit hos sin far. Hon anser sig grovt förolämpad av mr Bingleys högdragna vän mr Darcy, men får anledning att ompröva sina känslor för honom både en och två gånger. Det visar sig nämligen att alla inte alls är det de utger sig för att vara, att vissa far med osanning och att andra är mycket mer ädelmodiga än någon kunnat föreställa sig.

Elizabeth Bennett är min favorit bland Austens hjältinnor. Hon kanske är den som är mest modern. Hon är smart och hon kan tänka själv, vilket är ganska märkligt med tanke på att hon är uppfostrad av en av litteraturens mest korkade kvinnor. Å andra sidan är hennes far en kul prick som med bitande ironi lugnt ser på när hans hustru och döttrar vimsar omkring för att försöka locka de unga männen till syltburken. Mr Darcy är väl närmast en ikon för kärv manlighet och en man som handlar i det tysta och inte alltid har behov av att skryta med sina goda gärningar. Dessutom vill han hellre ha en kvinna med hjärna än en med pengar och bara det gör ju att han är en hjälte värd namnet.

Stolthet och Fördom är en klassikernas klassiker som all bör läsa åtminstone tre gånger. Man behöver lite tid på sig för att göra sig en bild av alla de människor som befolkar den här romanen och det är väl värt besväret. Och när man har gjort det sätter man sig och tittar på BBC-dramat med Colin Firth. Det ska jag göra nu bara jag får tillfälle och en TV för mig själv.

Inga kommentarer: