Sidor

-

-

tisdag 7 juni 2011

Läst: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen

Jacob Jankowski är över nittio år och bor på ett ålderdomshem, där han antagligen är en av de tjurigaste gamla gubbarna. Han har ett förflutet som cirkusveterinär. Under depressionen förlorar den unge Jacob sina föräldrar i en bilolycka. Banken tar huset och ensam och utfattig hoppar Jacob på ett tåg. Det råkar vara ett cirkuståg och eftersom Jacob är nästan färdigutbildad veterinär får han jobb på cirkusen.

Det är hårda tider och cirkuslivet är tufft. Hierarkin är benhård och cirkusdirektören Onkel Al styr med järnhand. Cirkusen befolkas av allt från tandlösa lejon till strippor. Jacob förälskar sig i en av cirkusens stjärnor, ryttarinnan Marlena. Marlena är gift med djurtränaren August, som också är Jacobs chef. August är en riktig psykopat som ömsom smeker och ömsom slår, och det gäller både djur och människor.

Cirkusen lyckas förvärva en elefant, Rosie, som ska bli den nya attraktionen med Marlena som elefantryttarinna. Rosie visar sig dock inte vara så lätthanterad och anses vara en sällsynt dum elefant som inte går att dressera. Men man ska aldrig underskatta en elefant, något som Jacob ganska snart märker.

Det är en ganska halsbrytande historia, men också väldigt sorglig. Den utspelar sig under en tragisk tid när människor utnyttjas för att de inte har något val och där grymma och profithungriga typer som Onkel Al kan styra sin egen lilla värld och bestämma över liv och död. Men det är en himla bra bok.

2 kommentarer:

L sa...

"Water for elephants" heter biofilmen som är baserad på boken. Han Twilight-one-face-skådisen Robert Pattinson är Jacob och Reese Whiterspoon Marlena. Har inte sett filmen, men vill läsa boken nu när jag vet att den finns:)

Helena sa...

Jag har inte heller sett filmen, men jag har för mig att den har fått bra kritik, eller så har jag bara drömt det.