Sidor

-

-

måndag 28 december 2009

Läst: Middlesex av Jeffrey Euginides

Calliope växer upp i en familj med grekiskt ursprung som vilken amerikansk flicka som helst. Fast hon är inte som andra flickor. Hon är egentligen ingen flicka alls. Calliope är hermafrodit, vilket inte uppenbaras förrän hon är i tonåren. Då blir hon tonårspojken Cal. Orsaken till den muterade gen som gör Cal till den han/hon är kan sökas långt tillbaka i tiden, men kanske framförallt i det faktum att hennes farmor och farfar även var bror och syster. Lägg därtill till att även hennes mamma och pappa är släkt och den lilla muterade genen har fått många chanser att sprida sig tills den blommade ut i Cal/Calliope.

Det här är en mustig släktkrönika som tar sin början i kriget mellan Grekland och Turkiet i början av 1920-talet. Cals farfar och farmor, uppväxta i en grekisk by i Turkiet, lyckas fly från ett brinnande Smyrna och ta sig till USA för att börja ett nytt liv. Ett liv som man och hustru. De hamnar i Detroit. Berättelsen handlar förstås om de vedermödor familjen och hela USA måste utstå under den tidsperiod som följer, depression, krig, raskravaller, upplopp, det frigjorda 70-talet o.s.v, men mest om flickan Calliope som av någon anledning aldrig vill visa sig naken, känner sig sexuellt attraherad av en flicka i klassen och som börjar känna på sig att något inte är som det ska. När hennes tillstånd av en slump uppenbaras (något som förbisetts av den gamle grekiske husläkaren som familjen anlitat ända sedan de anlände till USA och som för övrigt också var med på båten från Smyrna) och hon blir en medicinsk sensation får hon också möjlighet att återfödas på nytt.

En av de bättre romanerna jag läst på länge, även om för lite lästid har gjort att de drygt 600 sidorna har känts väldigt långa. Tur att det blev jul och lite ledigt. Jag klagar väldigt mycket på för lite lästid just nu, men det har faktiskt varit så. Jag hoppas att det blir lite ändring på det nu. Jag behöver långa, mustiga och tänkvärda historier som den här att sjunka in i.

Inga kommentarer: