Sidor

-

-

måndag 14 mars 2011

Hört: Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury

På Metropolitan i New York ska en stor utställning om Vatikanens skatter äga rum. Vid premiärvisningen rider fyra ryttare klädda som tempelriddare in och går bärsärkargång i utställningssalarna och stjäl bland annat en mystisk chiffermaskin ur en av montrarna. Arkeologen Tess blir vittne till det hela och börjar genast nysta i vad den till synes oansenliga lilla apparaten kan ha för betydelse.

Från polisen sista blir det FBI-agenten Sean Reilly som ansvarar för utredningen och hans och Tess vägar korsas naturligtvis, eftersom hon är ett vittne. Deras drivkrafter för att lösa fallet är dock inte alltid desamma, men de hamnar till slut i Europa, närmare bestämt i trakterna king östra Medelhavet för att lösa den mystiska gåtan. Han på jakt efter en mördare att ställa till svars och hon på jakt efter århundradets arkeologiska fynd.

Parallellt med historien i nutid utspelar sig också ett medeltida drama. I slutet av 1200-talet flyr en skara tempelriddare från den brinnande staden Akka. Med sig har de ett mystiskt skrin som de anförtrotts av ordens stormästare och som ska föras till Paris.

Jakten på tempelriddarnas skatt är alltså temat för den här historien och den är kryddad med diverse konspirationsteorier som precis som alla andra konspirationsteorier skulle kunna ändra hela vår världsuppfattning. Om de vore sanna och om de blev allmänt kända. Och vem avgör vad som är sant?

Jag vet inte vad jag skulle tycka om den här historien om jag läste den som en vanlig bok. Antagligen skulle jag reta upp mig på både det ena och det andra. Men som ljudbok i bilen funkar det utmärkt.

Inga kommentarer: