Sidor

-

-

tisdag 4 maj 2010

Läst: Ice Road av Gillian Slovo

Leningrad 1933. Partihöjdaren Boris Aleksandrovich råkar träffa städerskan Irina i ett städskåp och i en ögonblickets ingivelse frågar han henne om hon vill följa med som städerska på forskningsfartyget Chelyuskin, som ska till Arktis. Hon tackar ja och blir därmed en del av historien. Chelyuskin fastnar i isen och efter en dramatisk räddningsaktion blir hela manskapet hjältar och ytterligare ett propagandabevis för att ingenting är omöjligt i den stolta nationen Sovjetunionen. Att fartyget var undermåligt och egentligen aldrig hade en chans är en helt annan sak. För Irina är det dock en vändpunkt. Hon var analfabet innan resan, men lär sig läsa under färden och är också berättarrösten genom boken. Att för en liten stund få vara en hjälte ger henne också möjligheten att skilja sig från sin oduglige och misshandlande make. Hon får jobb som hushållerska hos Boris Alexandrovichs vän Anton Antonovich, en historieprofessor som adopterat en föräldralös flicka, Anya. En annan viktig person i persongalleriet är Boris Alexandrovichs dotter Natasha.

Natasha gifter sig med sin barndomskärlek Kolya, en arketyp för den dugliga sovjetiska arbetaren. Men ingenting hjälper när Stalins järngrepp om befolkningen hårdnar. Kolya fängslas som så många andra på oklara grunder och tror in i det sista att det måste vara ett misstag. Terrorn drabbar inte bara de som fängslas och avrättas, utan även deras familjer och för att inte själv fängslas tvingas Natasha gifta om sig med en man med inflytande inom partiet. Det blir ett synnerligen olyckligt äktenskap. När sedan även kriget är ett faktum och Leningrad belägras blir det naturligtvis ännu tuffare för dess redan hårt drabbade medborgare.

Det är ingen mysläsning direkt. Från Stalins terror till en helvetesbelägring. Det enda som gäller för de hårt utsatta invånarna i Leningrad är att överleva och försöka hitta mat för dagen. Irina och Anya är överlevare till sin natur. De har inga ideal eller romantiska föreställningar om vad livet borde vara. De som tror på något har det betydligt tuffare. Det finns inte plats för illusioner eller drömmar. 

Det är en fantastiskt bra bok, fint skriven och intressanta människoskildringar som faktiskt känns trovärdiga.

Inga kommentarer: