Sidor

-

-

måndag 8 augusti 2011

Läst: Häxan av Jan Mårtensson

Johan Homan, den evigt unge antikhandlaren i Gamla Sta'n (men bördig från Örebro, givetvis), vars liv består av osannolika sammanträffanden, blir bjuden att tillbringa en vecka eller så i en svensk konstnärskoloni i Frankrike. Här har både Carl Larsson och August Strindberg hämtat inspiration. På plats bland diverse målare och skulptriser finns även en konstkritiker som kallas Häxan på grund av hennes oerhört bitska och elaka recensioner. Hon har inte många vänner i konstkretsarna, men verkar inte bry sig nämnvärt.

Johan Homan, som inte tillbringar dagarna bakom ett staffli, gör ett häpnadsveckande upptäckt som skulle kunna skaka om konstvärlden rejält. Och Häxan råkar falla ned från ett torn och slå ihjäl sig. Så det kan bli. Och alla boende på gästhemmet i konstkolonin var där.

Väl hemma i Stockholm igen ger sig Homan som vanligt ut på mördarjakt. Han lägger näsan i blöt vart han än kommer åt och är en oerhört påfrestande typ i största allmänhet. Som vanligt är det katten Cleo som ger Homan det sista tipset för att lösa gåtan. Fast den här gången var den gode Homan mer korkad än vanlig. Till och med jag hade listat ut vem mördaren var långt innan Cleo kom med ledtråden.

Det här är läsning för huset på landet. Jag skulle aldrig drömma om att plocka upp en Mårtensson-deckare någon annanstans. Men där passar det ju så oerhört bra. Nu blev jag helt plötsligt väldigt sugen på att åka dit och ligga i soffan och läsa böcker. Skönt att det är höst snart, så att man kan åka till landet utan krav på att något ska göras.

Inga kommentarer: