Sidor

-

-

onsdag 24 augusti 2011

Läst: Jägarna på Karinhall av Carl-Henning Wijkmark

Året är 1936 och det är dags för olympiad i Berlin. Samtidigt ska Herman Göring ha sin årliga jakthelg på slottet Karinhall. Ett antal prominenta gäster som han kan ha nytta av bjuds in för ett helg med orgier i fylla, mat, sex och kanske ett och annat nedlagt byte. Göring vet vad hans gäster vill ha och ser till att var och en får det, oavsett vad det handlar om. Ingenting är omöjligt.

Det är väl det det hela handlar om. Ingenting är omöjligt när man har makt och pengar. Utom möjligen smak och stil, som inte går att köpa. Det intryck man som läsare får av Karinhall och "den tjocke", som han bitvis kallas i boken, är väl just att det är så smaklöst. Att han funderar på att ta emot sina gäster iklädd någon slags fotsida Graalkappa och spökar ut sina drevkarlar till medeltida germaner i nazitolkning, ja, vad ska man säga. Det är så dumt allting. Och ingen litar på någon och alla spionerar på alla. Det är väl det som makt gör, då som nu.

Boken är bra, men det är ingen feelgoodläsning. Jag blir ganska äcklad emellanåt, men det är väl det som är meningen. Det jag har svårast för och som känns lite för gubbsjukt för mig är de rent pornografiska delarna. Att gubbarna förlustar sig med inhyrda prostituerade är en sak, men när det framställs som att kvinnorna njuter av att mer eller mindre bli våldtagna under förnedrande former, blir det lite för mycket för mig. De må vara förhärdade fnask allihop, men det måste väl finnas gränser.

Inga kommentarer: