Sidor

-

-

måndag 15 augusti 2011

Läst: Nattvandraren av Andrew Taylor

London, sent 1700-tal. John Holdsworth har fått sin beskärda del av elände i livet. Först drunknar hans lille son i en tragisk olyckshändelse. Hans hustru hämtar sig aldrig psykiskt efter olyckan och går till slut i vattnet. John Holdsworth tycker sig höra och ana sin fru och sin son lite varstans, men han är inte den som tror på spöken. Han har till och med skrivit en liten bok i ämnet.

Via denna bok får han kontakt med en rik änka som vill ge honom ett uppdrag. Han ska bege sig till Cambridge för att försöka om möjligt bota hennes son, som hamnat på dårhus efter att kanske ha sett ett spöke. Sonen är också medlem i ett hemligt sällskap som förutom att ägna sig åt alltför stort alkoholintag, även sysslar med våldtäkt av jungfrur som initieringsritual. Frun till ledaren för det hemliga sällskapet har nyligen drunknat och det är eventuellt hon som spökar. Spökhistorier är inte så populära för collegets rykte, så det hela måste tonas ner och skötas diskret. 

Holdsworth är en man med fötterna på jorden. Nu är det mycket mystiskt som pågår i den egen lilla värld som colleget utgör, men han gör sitt bästa för att hitta naturliga förklaringar på saker och ting. Och lyckas väl ganska bra med det. Mot sin vilja får han lite sprittande känslor för den unga rektorsfrun också.

Det är ganska OK läsning, utan att vara något extra. Plus för miljön och tiden.

Inga kommentarer: