Sidor

-

-

torsdag 19 maj 2011

Läst: Gunnar av Bob Hansson

Gunnar är 58 år, änkling, har jobbat med att bygga hus i hela sitt liv, men går nu sjukskriven.Orsak? Han har fått ett nytt hjärta. Gunnar vet inte vad han ska göra med all tid. Han trivs inte så vidare värst med sin tillvaro. Ibland följer han med sitt barnbarn Conny till dagis. Där finns en dagisfröken som heter Anna, som Gunnar funderar på att bjuda ut.

Gunnar vill börja jobba igen, men får inte. Han försöker kuppa sig in på bygget, men blir avslöjad och hemskickad. Han fyller ingen funktion längre. Han funderar mycket över begreppet självhat. Exempelvis att självmord är en kärlekshandling, eftersom det innebär att man tycker att man förtjänar något bättre. Att fortsätta leva är bara självhat. Det kan tyckas lite nattsvart, men är faktiskt väldigt roligt.

Gunnar är en alldeles vanlig människa. Han kunde vara vem som helst, någon man ser på ICA, på bussen eller möter på gatan. Det går inte att låta bli att tycka om Gunnar, antagligen just därför. Han är så vanlig att om man inte gillar honom ägnar man sig antagligen åt för mycket självhat. Att hata Gunnar är att hata sig själv, med andra ord.

Alltså gillar jag Gunnar.

Inga kommentarer: