Sidor

-

-

tisdag 17 maj 2011

Läst: Huset på Arlozorovgatan av Simon Kudrischoff

En upptäckt i min egen bokhylla. Har inte den blekaste om när eller hur den här boken har hamnat där, men jag tror att det kan ha med en sådan där hög med "ta 3 pocket för 89 kr" i någon livsmedelsaffär att göra. Jag brukar ha svårt för att inte dyka ner i sådana där billighetshögar. När en bok kostar mindre än en kvällstidning med bilaga kan man ju dessutom chansa ganska rejält. Hur jag tänkte kring inköpet av Huset på Arlozorovgatan har jag alltså ingen aning om, men det var en ganska lyckad chansning.

Arlozorovgatan ligger i Tel Aviv och ett av husen där har fyra lägenheter. De bebos av Nathan, sexuellt frustrerad ung man som inget hellre vill än att träffa en tjej. Nästan vem som helst, bara det är en tjej. Det går inte så bra för honom i datingdjungeln. Man kan väl säga att han i sin desperation begår ungefär alla misstag man kan tänka sig.

I huset bor också Yair. Han jobbar på pizzeria, men drömmer om att bli poet. Han har sökt in på en prestigefylld kurs i litteraturvetenskap på universitetet där en annan granne i huset undervisar, Leah. Hon är gift med den framgångsrike författaren Assaf Avidan. Leah och Assaf lever i det perfekta äktenskapet, det tycker i alla fall Assaf. Den fjärde grannen är Yisraela, som flyttat till Israel från Etiopien med man och barn, men som nu är ensam sedan mannen avlidit och sönerna flyttat hemifrån.

Av olika orsaker, men mest på grund av att det visar sig att det perfekta äktenskapet mellan Leah och Assaf inte var så perfekt, börjar grannarna närma sig varandra. Deras historier berättas växelvis i olika kapitel. Det är roligt och dråpligt och det skulle kunna bli en alldeles utmärkt feelgood-komedi på film. Om titeln inte redan vore upptagen skulle den kunna heta Tillsammans är man mindre ensam.

Inga kommentarer: